De Germaan een eeuw jong
Afbeeldingsresultaat voor History ASV De Germaan
Het bestuur en de jubileumcomissie zijn er klaar voor!Op vrijdag 15 maart gaat A.S.V. De Germaan uitgebreid feestvieren. Dan bestaat de club 100-jaar ! Een formidabele prestatie. Het kan niet anders of je moet dan als club een prachtige voetbalhistorie hebben die klinkt als een klok. De Germaan zette zijn eerste wankele schreden in het voetbalwereldje voor de crisis in de jaren dertig.

Voor en tijdens de crisisjaren beleefde men net zoals vele andere verenigingen zijn ups en downs. Het waren zware jaren maar steeds krabbelde men in deze onzekere tijd weer overeind en is de club in de loop der jaren uitgegroeid tot een gewaardeerde en graag geziene tegenstander. De Germaan gaat zoals het hoort op gedenkwaardige wijze aandacht besteden aan de lange historie die de club achter zich heeft.  Ook de toekomst wordt niet vergeten. In al die jaren heeft De Germaan op voorbeeldige wijze laten zien dat het in voor en tegenspoed fier overeind is gebleven. Een geweldige prestatie dat het bestuur niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan onder het motto ‘De Germaan een eeuw jong’

Op 13 maart 1913 werd de club opgericht onder de naam Wit-Blauw in de Wittenstraat bij de familie Richters. Een naam die niet ieders bewondering kon wegdragen. Maar het kon niet anders omdat de naam De Germaan bij de voetbalbond al geregistreerd stond. Pas na een jaar (1914) toen de naam vrij kwam, werd de huidige naam alsnog aangenomen. Er werd gespeeld aan de Van Hogendorpstraat in de toenmalige Amsterdamse Voetbal Volksbond. Na vijf jaar werd het kampioenschap behaald en ging men in de AVB spelen.

Een tijd waarvan voorzitter Rein Slemmer zich nauwelijks iets van weet te herinneren. Maar uit de geschiedenisboeken moest vernemen dat de daarop volgende jaren niet echt goed maar  sportief gezien niet slecht waren. Door opheffing van de vv.W.D.O kwamen er een paar spelers over. Het ging toen goed tot er een paar spelers vonden dat promotie te lang op zich liet wachten. Sommige spelers vertrokken wat een verzwakking betekende. Daar stond tegenover dat men in die tijd  over een aspirantenelftal kon beschikken. In 1933/’34 speelde De Germaan voor het laatst in de AVB.

Het kampioenschap werd behaald waarna promotie naar de KNVB volgde. In de vierdeklasse speelde De Germaan een vooraanstaande rol al moest men een keer een beslissingswedstrijd spelen om niet te degraderen. Uiteindelijk volgde er promotie naar de derdeklasse door Halfweg en Swift te verslaan.
De oorlogsjaren waren voor De Germaan net als voor alle Amsterdamse verenigingen ongekend zwaar. Na de oorlog ging het berg op en afwaarts. Maar steeds weer kwam men er bovenop. Er volgden vele successen maar ook teleurstellingen in de vorm van beslissingswedstrijden om niet te degraderen. Verschillende jubileums zoals het 50-60-75 en 90 jarig bestaan werden voor velen onvergetelijke momenten die groots gevierd werden. De Germaan was uitgeroeid tot een hechte oerdegelijke volksclub waar trouw hoog in het vaandel stonden. De club behoorde tot een van de grotere verenigingen uit Amsterdam. Samen met clubs als DWS, De Spartaan, S.N.A en A.P.G.S beleefde men prachtige tijden aan de Spaarndammerdijk tot het moment dat er verhuisd moest worden en de club via wat omzwervingen op sportpark De Eendracht terecht kwam. Onvergetelijk waren in die jaren de fantastische jeugdtoernooien met clubs als DWS, Feyenoord, ADO, Velox, SDW, MSV Duisburg en vele andere clubs uit binnen en buitenland.

De voetbalhistorie van De Germaan is dan ook niet in een pagina samen te vatten. Daarvoor is er teveel gebeurd. De talloze verhalen zijn oneindig om ze allemaal weer te geven. De Germaan heeft in de loop der jaren alle stormen met glans doorstaan. Door vriendschap, zelfwerkzaamheid, onverzettelijkheid, de enorme inzet en onvoorwaardelijke clubliefde, hebben de club het 100-jarig bestaan geschonken. Met negen voetbalelftallen, geen jeugd, 175 leden, is de club op sportpark De Eendracht bezig om zijn bestaan voor de toekomst veilig te stellen. Een lastige klus in deze tijd omdat de crisis al veel verenigingen tot opgave heeft gedwongen vanwege grote maatschappelijke of andere problemen. Het bestuur van De Germaan wil daar niets over horen. Integendeel, samen met al die vrijwilligers en andere clubmensen die de club een warm hart toedragen, is men wekelijks in de weer om de tegenstanders en alle mensen die van voetbal houden zo goed mogelijk te ontvangen. Het hoort bij de club en daarom is voorzitter Rein Slemmer (56) apetrots op al die mensen die daar zorg voor dragen. Ooit als prof voetballer door D.Stoop naar FC.Amsterdam gehaald waar hij een prachtige tijd volgens eigen zeggen heeft gehad, is hij al zestien jaar voorzitter van De Germaan en doet dit nog steeds met veel plezier.

Het is heel moeilijk om in deze tijd een club te leiden. Er zijn bijna geen vrijwilligers meer en dit is toch het fundament van elke club. Dit zal in de toekomst steeds minder worden. Mensen die nu wat doen zijn van een uitstervend ras. De grootste triomf  is dan ook het 100-jarig bestaan. Daar hebben veel mensen bij de club zich de laatste jaren voor ingezet. Of er toekomst is weet ik niet omdat het stadsdeel en de KNVB aansturen op inkrimping en fusies van clubs. Mijn wens voor de club is promotie van ons 1e zondagelftal en een prachtig jubileum feest. Dit verdienen alle mensen die De Germaan hebben gesteund in goede en slechte tijden. Het is een fantastische club ! ’’, aldus Rein Slemmer die dit jaar 40 jaar lid is van de club.


                                                                                     De Germaan en SC De Eland gaan fuseren 

De Amsterdamse voetbalclubs De Germaan en SC De Eland gaan met ingang van komend seizoen fuseren. De nieuw te vormen club zal op de velden van De Germaan gaan spelen. Vooruitlopend op de fusie zal De Eland vanaf 2015 haar wedstrijden al bij De Germaan gaan spelen.

SC De Eland is nu nog actief op Sportpark Sloten. Vorige weke vrijdag werd er een afscheid genomen van het huidige clubhuis door de huidige en oud-leden van de club. De fusie is min of meer noodgedwongen omdat De Eland een schuld heeft van 20.000 euro aan het Stadsdeel. Omdat de club nu gaat fuseren wordt de schuld kwijt gescholden.

Na de winterstop is Sportpark De Eendracht dus de thuishaven van De Eland. Met ingang van het seizoen 2015/2016 zal de fusie tussen twee clubs een feit zijn. De fusieclub zal dan verder gaan onder de naam Germaan/De Eland. “Beide oude verenigingen uit Amsterdam hebben een cultuur die veel overeenkomsten kent. We willen samen een vitale en sterke vereniging worden in Amsterdam. We zien deze fusie dan als een enorme uitdaging en hopen onze nieuwe doelen te bereiken”, laat De Germaan-voorzitter Rein Slemmer weten.

De Eland boekt monsterzege op fusiepartner De Germaan

In de zondag vijfde klasse C heeft De Eland met ruime cijfers gewonnen van De Germaan. Op Sportpark De Eendracht was het de thuisploeg die de bezoekers uit Amsterdam met 6-0 verpulverde.

De Eland – Germaan is een affiche die afgelopen weekend voor het laatst op het programma stond. De oer-Amsterdamse clubs gaan aan het einde van het seizoen fuseren en zullen volgend seizoen onder de naam Germaan/De Eland hun wedstrijden voetballen.

De eerste editie eindigde dit seizoen in een 5-2 overwinning en dus gingen De Eland in het begin van de wedstrijd meteen op jacht naar doelpunten. En dat gebeurde ook vroeg in de wedstrijd, al na vijf minuten voetballen was het Zakaria El Yazicli die een voorzet van Rio Biltoo wist binnen te schieten. Aan de andere kant van het veld was er veel dreiging via Said Makhlouf maar tot kansen voor de bezoekers leidde dit niet.

De thuisploeg was de hele wedstrijd de betere ploeg en het was dan ook wachten op de 2-0. Na twintig minuten was het Nick Bastiani de de bal in het dak van de goal schoot en de voorsprong van De Eland wist uit te bouwen. Daarna ging het helemaal mis voor De Germaan. Binnen twee minuten was het de snelle buitenspeler Biltoo die zijn visitekaartje afgaf door in twee minuten tijd twee keer te scoren en hiermee De Eland in rap tempo op een comfortabele 4-0 voorsprong wist te brengen. Eerst straft hij een defensieve fout genadeloos af om vervolgens met een prachtig schot keeper Hakan Temel te verschalken.

Enige aderlating was het uitvallen van aanvoerder Bastiani die vlak voor rust de strijd vroegtijdig moest staken vanwege een blessure. In de tweede helft recht De Germaan zijn rug en ontstaat er een gelijkwaardige wedstrijd waarin weinig kansen vallen te noteren.

Na een nieuwe defensieve fout was het Biltoo die met zijn derde treffer van de middag de 5-0 op het scorebord wist te brengen. De wedstrijd kabbelde daarna naar het einde maar in de slotfase was het middenvelder Jordy van der Horst die een sterke wedstrijd bekroonde met een doelpunt.

Doordat De Eland dit seizoen al een periodekampioenschap binnen heeft zit er nog meer in vat voor de nieuwe vereniging. De ploeg heeft al een ticket voor de nacompetitie waardoor de nieuwe fusieclub volgend seizoen een frisse start zou kunnen maken in de vierde klasse.


Germaan/De Eland legt focus op de zondag met Dave Seegers


Dave Seegers heeft volgend seizoen de leiding bij zondag vierdeklasser Germaan/De Eland. Seegers, die na tien seizoenen vertrekt bij CTO’70, is de opvolger van Wim de Haart. Germaan/De Eland wil onder Seegers de focus volledig op de zondagtak leggen.

“Er was zo weinig animo voor het zaterdagelftal, dat het geen zin meer heeft,” vertelt secretaris Joop Stapper. Het zaterdagelftal staat momenteel op een laatste plaats in de derde klasse A. “Daarnaast stopt Wim de Haart vanwege andere werkzaamheden als trainer van zowel de zaterdag als de zondag. Van de spelersgroep keert een deel terug naar Lelystad, waar ze vandaan komen. De overige spelers stappen over naar de zondag. Wij willen nu echt de focus volledig op het zondagelftal leggen. De zaterdag wordt slechts voor recreatievoetbal gebruikt.”

Seegers en het bestuur waren afgelopen maandag rond. “Er is verder nog niet zoveel gesproken, maar het doel is om zoveel mogelijk uit deze groep te halen. Het zou mooi zijn als we binnen twee seizoenen de stap kunnen zetten naar de derde klasse,” aldus Stapper.

Seegers is blij dat hij na tien jaar CTO’70 kan uitkijken naar een nieuw avontuur. “Het is snel gegaan voor mij. We waren na één of twee gesprekken rond en dat was fijn. Ik ben erg tevreden met deze nieuwe stap. Het is leuk om terug te zijn in de vierde klasse en na tien jaar CTO 70 te gaan werken met een hele andere spelersgroep.”

De oefenmeester juicht het toe dat Germaan/De Eland er voor kiest om zich volledig op de zondagtak te richten. “Ik kan daar alleen maar blij mee zijn. We hopen nu een sterke selectie te kunnen samenstellen voor zowel het eerste als tweede elftal. Ik ga proberen de doelstelling om binnen twee jaar naar de derde klasse te Seegers heeft de huidige spelersgroep laatst al zien spelen in de bekerwedstrijd tegen hoofdklasser JOS Watergraafsmeer. “Natuurlijk is het verschil met JOS enorm groot, maar ik zie zeker potentie bij de spelers. Ik zal echter eerst met de spelers moeten gaan werken in de voorbereiding. Daarna kunnen we gaan kijken wat we kunnen bereiken.”promoveren te bewerkstelligen.”

Sergio Rigters pakt na lange schorsing de draad weer op bij Germaan/De Eland

Het voelt als herboren. Na een schorsing van twee jaar en vervolgens een periode voetballen op een lager pitje keert Sergio Rigters komend seizoen weer terug in een eerste elftal. De 37-jarige verdediger wil bij vierdeklasser Germaan/De Eland bewijzen dat hij het niveau nog steeds aankan.

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zo kijkt Rigters terug op 2 december 2012. Terwijl in Almere grensrechter Richard Nieuwenhuizen door spelers van Nieuw Sloten dodelijk werd verwond, vond in Haarlem bij de wedstrijd Onze Gezellen – Sporting Martinus een onschuldig opstootje plaats tussen Rigters en de grensrechter van de gasten. De scheidsrechter gaf aan het voorval niet te hebben gezien, maar Rigters werd desondanks voor drie jaar (waarvan één jaar voorwaardelijk) geschorst. “Hartstikke onterecht. Ik had beeldmateriaal, bewijzen van teamgenoten en toch kwam de KNVB met deze zware straf”, zegt de verdediger vier jaar later. “Ik denk dat ze de straf vanwege Nieuwenhuizen zo zwaar hebben laten wegen..”

Van opgeven wilde hij echter nog niet weten. Rigters bleef serieus met zijn sport bezig, bezocht veel wedstrijden en wanneer zijn oude ploeggenoten op het veld stonden, was hij actief in de sportschool om zijn conditie op peil te houden. “Op die manier kon ik bezig blijven.” Na zijn schorsing ging hij met familieleden voetballen in de 35+ van TOB, voor de gezelligheid. Toch bleef het kriebelen. Zijn neefje Virgil Esajas besloot naar Germaan/De Eland te gaan en op die manier kwam ook Rigters ter sprake. “Ik ken de trainer (Dave Seegers, red.) nog uit zijn tijd bij CTO’70. Wij hebben er vaak tegen gespeeld en ik ben ook een paar keer komen kijken.” Er bleek nog een plek vrij te zijn voor de verdediger.

Ondanks zijn ervaring en leeftijd vindt Rigters de overstap naar Germaan/De Eland ‘spannend’. “Het voelt een beetje als mijn tweede jeugd, herboren. Ik weet dat ik het niveau makkelijk aan kan en dat ga ik bewijzen ook. Ik heb altijd geloof in mijzelf gehouden. Bovendien heeft mijn leeftijd geen grenzen.” Rigters wil immers nog jaren doorgaan. Het woord ‘stoppen’ is nog niet in hem opgekomen, zelfs niet tijdens de schorsing. “Mijn vader van 67 voetbalt ook nog altijd in Suriname. Als hij het kan, moet ik het ook kunnen.”


Ontwerp je website of online winkel met Mozello.

Snel, eenvoudig, zonder te programmeren.

Misbruik melden Meer informatie